lauantai 18. heinäkuuta 2015

文部科学省奨学金 | もんぶかがくしょうしょうがくきん monbukagakushô shôgakukin | Opetusministeriön stipendi

(Otsikosta tuli aika hirviö.)

Alright, nyt sitten hieman asiaa hakuprosessistani. Ja tämä on tosiaan ihan vain oma kokemukseni tästä hakuprosessistani ja tiedän faktana että muilla se on mennyt eri tavalla tulosten odottelun osalta. Tajuatte mitä tarkoitan kun pääsette tulosten odottelu kohtaan tekstissä.



Kuten edellisessä postauksessani kerroinkin, tämä on kolmas kerta kun olen yrittänyt tätä MEXTin apurahaa Japanin vaihtoa varten saada. Ensimmäisellä kerralla sain vain ilmoituksen etten ole tullut valituksi haastateltaviin/koetta tekemään. Toisella kerralla pääsin askelen edemmäs, mutta tyrin haastatteluni (tai näin luulen, jännitin meinaan ihan sikana, kangertelin Japaninin kanssa ja olin muutenkin ihan jäässä) joten hakuvaihe päättyi minulla siihen. Nyt olen sitten taas päässyt eteenpäin ja vihdoin lähdössä vaihtoon. Enivei, itse hakuprosessista. Hakupaperit ja lista mahdollisista yliopistoista ilmestyivät Japanin Suomen suurlähetystön sivuille helmikuun alussa. Mitä kaikkea haku sitten vaatii?

- Ensinnäkin täytyy täyttää 4 sivuinen hakemus, mielellään japaniksi mutta englanniksikin sen voi täyttää. Tähän hakemukseen tulee aikalailla perustiedot kuten nimi, syntymäaika, kansallisuus, osoite ym. Samoin koulutus ala-asteesta tämän hetkiseen, mitä haluat Japanissa opiskella, kielitaito, vanhempien/yhteyshenkilön tiedot sekä yksi passikuva.

- Toisena tulee paperi johon kirjaat kolme yliopistoa joihin haluat hakea, tärkeys järjestyksessä. Tähän pitää myös kirjata että miksi haet nimenomaan näihin yliopistoihin, eli kannattaa syynätä yliopistojen esittelyt ja mahdollinen kurssitarjonta läpi ja miettiä miksi haluat nimenomaan juuri niihin yliopistoihin. Tähänkin paperiin kuuluu liittää passikuva.

- Yliopistosi läsnäolo todistus ja opintosuoritusote. Nämä paperit pitää olla mielellään englanniksi. Itselläni tuli siis ongelma kun opintosuoritus ote oli ruotsiksi. Eipä siinä sitten auttanut muu kun ryhtyä kääntämään koko roska englanniksi.

Tarvitset myös suosituskirjeen omalta yliopistoltasi. Koen tämän todella pelottavaksi kun suosituskirje annetaan sinulle sinetöidyssä kuoressa jolloin et tiedä itse yhtään mitä opettaja (tai kuka ikinä kirjeesi kirjoittaa) on sinusta kirjeeseen sepittänyt. Toisaalta ehkä ihan hyvä näin.

- Lääkärin todistus (joka palautetaan haastaateluun/kokeeseen mentäessä).

- mahdolliset todistukset kielitaidosta (JLPT).

Nämä kaikki pitäisi täyttää ja lähettää kulloisenkin vuoden deadlineen mennessä, meillä se taisi olla 27.2. Koe ja haastattelu olivatkin sitten 16.3. joten meinasi tulla kiirus käydä lääkärin pakeilla jotta saisin lääkärintodistuksen täytetyksi. Suosittelen tekemään reissun tai edes varaamaan piakkoin hakuajan alkaessa ajan lääkärille, muuten eivät verikokeiden tulokset ym. ehdi perille asti. Lääkärin todistus viedään haastattelupäivänä lähetystöön.

Lähetystöllä tehtävä kielikoe on kolmiasteinen. Ensimmäinen osio on helppo, sitten tulee keskivaikea ja viimeinen osio on haastava. Luulin tyrineeni tänä vuonna tämän kokeen ihan täysin, mutta en näköjään kun olen tässä tätä postausta kirjoittamassa.

Haastattelu onkin sitten ehkä se kaikkein hermoja raastavin kun huoneessa istuu sinua vastapäätä kolme lähetystön työntekijää tarkastelemassa hakupapereitasi ja tuijottelemassa sinua silmä kovana. Haastattelun voi suorittaa joko englanniksi tai japaniksi, itse suoritin sen tälläkin kertaa rohkeasti japaniksi ja se meni mielestäni oikein hyvin.

Ja siinä siis haun kaikkein kamalin osio. Seuraavaksi stressaavin: tulosten odottelu. Lähetystöltä onneksi tulee parin päivän sisään ilmoitus että oletko tullut valituksi mahdolliseksi suositeltavaksi. Tänä vuonna meitä lähetystön suosittelemia opiskelijoita oli viisi.

Vaikka lähetystöltä tulos tuleekin nopeasti niin ei kannata vielä ruveta bilettämään, nimittäin tämän jälkeen lähetystö lähtee keskustelemaan itse Japanin opetusministeriön kanssa joka tekee sen virallisen stipendiaatiksi valinnan. Joten ei kun odottelemaan tuloksia joiden olisi tarkoitus tulla kesällä.

Ja tässä kohtaa oma tulosten odotteluni lähtikin kulkemaan omaa rataansa. Nimittäin huhtikuussa sain meiliä lähetystöltä että kakkosvaihtoehtonani ollut yliopisto ei löydy mahdollisten haettavien yliopistojen listalta. Opetusministeriö siis pudottaa tämän hakemuksistani ja listalleni jää kaksi valitsemaani yliopistoa. Okei? Valitsin kyllä kaikki yliopistot siitä listasta jonka lähetystö sivuilleen linkitti. Noh, ei se mitään, olihan toiveissani kuitenkin päästä ykkösvaihtoehtooni Osakan yliopistoon. Ja odotus jatkui.

Kaverin aikaisemman kokemuksen perusteella meidän olisi pitänyt mahdollisesti saada opetusministeriön tulokset stipendiaattien valinnasta kesäkuun lopussa. Noh, mitään ei kuulunut lähetystön suunnalta joten odotusstressaus tuplaantui.

Ja laukesi ainakin osittain minun osaltani kun yhtäkkiä sain sähköpostia Kanazawan yliopistolta, kolmannelta toiveyliopistoltani. Sain kesäkuun lopussa ilmoituksen skype haastattelusta joka pidettäisiin pari päivää meilin saannin jälkeen jos heidän ehdottamansa aika ja päivä vain käy päinsä. Olin tietenkin töissä tuohon aikaan, mutta onneksi sain luvan käyttää yhtä pikkuneukkaria jossa sain oman läppärini nettiin ja näin ollen sain hoidettua haastattelun hienosti pienessä äänieristetyssä kopperossa. Haastatteluun kului hurjat viisi minuuttia jonka aikana vastailin pariin perus kysymykseen ja selitin hieman että minkälaista tutkielmaa olin ajatellut lähteä tekemään vaihtovuoden aikana. Kaikkein mieleenpainuvin kysymys haastattelussa oli "Täällä on kylmä, ei kai se haittaa?" Meinasin ruveta nauramaan kovaan ääneen haastattelua pitävälle professorille, mutta totesin vain leveästi virnistäen että "Olen kotoisin Suomesta." Hahah, Japanilaiset ja niiden kylmyys. Haastattelun lopussa professori sanoi että virallinen hyväksyntä tulee sitten heinäkuun loppupuolella ja totesi että "Näemme siis mahdollisesti syksyllä." Jäi siis todella positiivinen olo tästä haastattelusta.

Noh, eihän sitä hyväksyntää tarvinnut kuitenkaan kauan odottaa sillä heinäkuun tokalla viikolla sain taas heiltä sähköpostia jossa oli epävirallinen hyväksyntä vaihto-opiskelijaksi Kanazawan yliopistoon, hieman infoa ja pyyntö lähettää heille varmistusviesti että on nähnyt tämän meilin, yhdessä nimen hiragana kirjoitustavan kanssa. Ennen kuun loppua pitäisi lähettää vielä skannattu kopio passista ja kasvokuva itsestään. Pistin varmistusviestin menemään ja vähän sen jälkeen ihmettelevää viestiä lähetystölle että miten heiltä ei ole kuulunut vielä mitään. Vastaava henkilö on kesälomalla kuun loppuun asti. No voi---! Viestiä toiselle ihmiselle lähetystössä jolta tuli vastaus että eivät ole kuullut opetusministeriöltä vielä mitään. Noh, ei auta muuta kun odottaa. Mutta ei siinä kaikki. Vielä seuraavana päivänä tuli taas KUsta meiliä, tällä kertaa New Comer Supporting Teamiltä jossa informoivat tulevia vaihtareita heidän henk.koht. hakemusnumeroista ja siitä missä asioissa he meitä tulevat auttamaan ja missä asioissa heihin voi ottaa yhteyttä.

Lähetystöltä tuli vihdoin viesti opetusministeriön valintojen suhteen seuraavana päivänä tästä eli 8.7. Minut on nyt valittu virallisesti MEXTin stipendiaatiksi suositelluista vaihtoon hakeneista ja pääsen viettämään vaihtarivuotta. Informoivat tulevista vaihtoyliopistoista heinäkuun loppuun mennessä. Selvä. Itse tosin tiedän jo että Kanazawaan ollaan lähdössä.

Tämän jälkeen Kanazawan yliopisto (tarkemmin sanoen siis heidän New Comer Supportin Teaminsä) on ollutkin aika tiuhaan yhteydessä sähköpostitse. On tullut infoa mihin mennessä heille pitää ilmoittaa lennoistaan, minne päin Japania lentää ja haluaako käyttää yliopiston tarjoamaa bussikuljetusta joko Kansain tai Komatsun lentokentiltä kampukselle. Myös infoa tarjolla olevista asuntoloista ja hakemus niihin on tullut (ja palautettu minun osaltani). Nopeaa toimintaa KU:lla.

Vähän erikoisemmin mennyt siis minun hakuni kun kahdella koulukaverilla jotka myös ovat stipendiaattien joukossa. Mutta odotellaan nyt kuitenkin sitä virallista yliopistoon hyväksyntää/ postia lähetystöltä ennen kun kirjoitan mitään tarkempaa infoa tulevasta määränpäästäni. Toivon että tämä kauan odotettu meili lähetystöltä kolahtaisi sähköpostini saapuneet kansioon viikon sisään. Saas nähdä.

Lisää infoa kun sitä on saatu. Siihen asti じゃーね~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti